Den politiske kandestøber

Den politiske kandestøber

Fotos: Gudmund Thai

Fotos: Gudmund Thai

 

Fra Folketeatrets hjemmeside:

“Den politiske kandestøber er satire til tiden, skrevet i 1722, sat under ny lup i 2017. Komedien er bearbejdet af Thor Bjørn Krebs som også stod bag Folketeatrets succesfulde version af Holbergs Den stundesløse.
Thor Bjørn Krebs udtaler:
Holberg havde et skarpt, satirisk blik på danskerne og den danske mentalitet. Han ramte ind i en kerne i vores fælles identitet. Han pegede på en bondskhed, som vi ikke rigtigt har rystet af os. En selvgod, dansk snusfornuft. Et selvbillede, som vi hele tiden puster lidt større op end vi egentlig kan fylde ud. Det er der stor komik i. Man siger jo, at en komedie skal vise menneskets svagheder – og Holberg viste danskernes ømmeste punkt: At vi tror, vi er noget særligt. 

 

Handling
Henrik Koefoed er kandestøberen, der hellere vil være politiker. I stedet for at passe sit arbejde og sin familie, sidder han på kroen med en håndfuld ligesindede, der nok mener at vide, hvad der betyder noget for dansken. Almindelige menneskers almindelige problemer har de jo selv tæt inde på kroppen. Kandestøberen læser også aviser og politiske håndbøger, så han er godt underrettet om indenrigs- og udenrigssager. Han er faktisk langt bedre egnet til at sidde med den politiske magt, end dem, der nu gør det. Hvis han selv skal sige det. Da det kommer den herskende magt for øre, at kandestøberen smeder politiske rænker, føler de sig truet. Man kan ikke risikere, at kandestøberens luftkasteller får grobund, så han udnævnes – på skrømt – til borgmester, og overdænges med politiske sager, som han ingen forudsætning har for at håndtere. Han vikles ind i et virvar af forklaringer og bortforklaringer, bilag, afsløringer og lokumsaftaler, der ikke holder vand i byretten. Mens sagerne ruller for kandestøberen, slider hans frue (Mette Horn) med at lære kunsten at omgås byens andre fine fruer, og hun har lige fået smag for at være fornem, da læsset vælter for hendes mand.

 
Den politiske kandestøber sættes i scene af Søren Iversen, og scenografien er skabt af Stine Martinsen. På scenen ses Henrik Koefoed, Mette Horn, Sonja Oppenhagen, Søren Hauch-Fausbøll, Lisbeth Gajhede, Torben Zeller, Kristian Holm Joensen, Mathias Sprogøe Fletting, Sofie Alhøj og Jesper Riefensthal.
Den politiske kandestøber spiller på Store Scene fra den 28. januar til den 11. marts 2017 og tager derefter på turne fra den 18. marts til den 17. maj 2017.”